Sylwester

FILMOWY SYLWESTER Z KOLACJĄ DEGUSTACYJNĄ

UWAGA! Zamknięcie sprzedaży 30.12. (sobota) o 22:00!

W ten niezwykły wieczór zapraszamy naszych widzów na prawdziwą kulinarną ucztę!
Menu naszego wieczoru sylwestrowego będzie obejmować zarówno przedpremierowy pokaz znakomitego i pięknego filmu o tematyce kulinarnej – Bulion i inne namiętności, jak i wykwintną kolację, którą zaserwuje Dariusz Paździera – Szef Kuchni restauracji Winestone mieszczącej się w hotelu Mercure Katowice Centrum. Wieczór poprowadzi blogerka kulinarna, teatrolożka i dziennikarka Aleksandra Czapla-Oslislo. ___________________________

Miejsca na parterze, przy stolikach minimum 4-osobowych.
___________________________

*Kolacja*

Zapraszamy na kolację, która jest podróżą po produktach i klasykach zarówno z polskiego stołu, jak i po śródziemnomorskich kulinarnych wspomnieniach z nutami azjatyckimi, od których rozpoczniemy wieczór.
Szef Dariusz Paździera powita gości tuńczykiem łączonym z piemonckim sosem sardelowym doprawionym majonezem wasabi.
Potem czekają nas francuskie klimaty i przystawka z kaczki barbarie z owocami oraz orzechami, ale znów z odrobiną azjatyckich aromatów dzięki syczuańskiemu pieprzowi.
Zupa to ukłon dla leśnych grzybów i regionalnych kartaczy, które zanurzone w bulionie serwuje się w północno-wschodniej Polsce. Afrodyzjakiem tej propozycji w menu będą dodatkowo krople oliwy z lubczykiem.
W daniu głównym Chef postawił na mięso premium czyli dziczyznę sarninę – będzie idealnie pasowała do eleganckiej kolacji wieńczącej rok.
Puentę zafundują nam Włosi i ich miłość do migdałów, z których cukiernik wyczaruje deser łączący apetyty Piemontu (bonet) i Lombardii (amaretti).
Na życzenie gości, proponujemy także menu bezmięsne (szczegóły poniżej).
Na powitanie zaserwujemy rozgrzewający welcome drink, do kolacji Chef zaproponuje białe wino półwytrawne (1/2 butelki na osobę), a toast noworoczny wzniesiemy szampanem. Cały wieczór będzie czynna również rialtowa kawiarenka, w której będzie można nabyć dodatkowe napoje.

Dariusz Paździera – Szef Kuchni restauracji Winestone mieszczącej się w hotelu Mercure Katowice Centrum, kontynuator tradycji rodzinnych od już 3 pokoleń. Cukiernik, którego pochłonęła pasja do gotowania, a tradycje kulinarne w domu pozwoliły poszerzać gastronomiczne doświadczenie. Ceniony szef kuchni, tradycjonalista, specjalista kuchni międzynarodowej w nowoczesnym wydaniu.
Doświadczenie zdobywał w hotelach sieci Orbis i Accor. Wielokrotnie nagradzany i wyróżniany przez żółty przewodnik Gault&Millau. Wraz z restauracją Winestone w hotelu Mercure w Katowicach wyróżniony w Poland 100 Best Restaurants oraz Top 60 restauracji serwujących wieprzowinę QAFP. Uczestnik wielu wydarzeń i prestiżowych konkursów w kraju i zagranicą.

*5-daniowe menu*
proponuje szef kuchni Dariusz Paździera wraz z zespołem:

AMUSE BOUCHE
tuńczyk | bagna cauda | majonez wasabi

PRZYSTAWKA
pate z kaczki barbarie | wiśnia | crumble z nerkowca | pieprz syczuański

ZUPA
kartacz z borowikiem | grzybowe consomme | oliwa lubczykowa

DANIE GŁÓWNE
comber z sarny | puree z marchwi | dziki brokuł | owoce leśne

DESER
bonet piemonte | amaretti di saronno | owoce leśne

Na życzenie gości także menu wegetariańskie

*Menu wegetariańskie*

AMUSE BOUCHE
vuna mus | bagna cauda | majonez wasabi

PRZYSTAWKA
arbuz | teriyaki | granat | sałatka wakame

ZUPA
kartacz z borowikiem | grzybowe consomme | oliwa lubczykowa

DANIE GŁÓWNE
arancini | pomidor | trufla

DESER
bonet piemonte | amaretti di saronno | owoce leśne

___________________________

*Film*

Bulion i inne namiętności, reż. A.H. Tran, Francja, 2023, 145 min

Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Trần Anh Hùng (Rykszarz, Zapach zielonej papai) udowadnia, że zdecydowanie tak!
Bulion i inne namiętności (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema.
Za oprawę kulinarną Bulionu i innych namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni.
Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu.
Bon appétit!

__________________________

*Program Wieczoru*

19.00-19.30 – otwarcie bram, w holu na zmarzniętych gości czeka rozgrzewający welcome drink
19.30 – przystawka
Na scenie prowadząca Aleksandra Czapla-Oslislo wita gości i prezentuje program wieczoru.
19.50 – zupa
20.15-22.35 – projekcja filmu Bulion i inne namiętności
22.50-23.00 – danie główne
23.30-23.45 – przygotowania do toastu noworocznego
0.00 – toast noworoczny (szampan), życzenia
0.15 – deser, kawa/herbata
0.45 – atrakcje filmowe na ekranie, konkurs filmowy z nagrodami
1.30 – pożegnanie

__________________________

W trakcie wieczoru kawiarnia będzie otwarta z pełnym asortymentem 🙂