Film, Spotkanie

dokumentalny

Reż. Brandon Loper

USA, 2014

67 min

Film o kawie

W cyklu: Films For Food

SMAKOSZE DO KINA! W kinoteatrze Rialto pokazujemy drugi film w nowym cyklu o tematyce kulinarnej. Inicjatywa Films for Food na stałe realizowana jest m.in. w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Gdyni czy Białymstoku. Od listopada dzieje się także w Katowicach. Tym razem będziemy mówić o kawie.

Jako aromatyczny dodatek do biletu proponujemy Państwu espresso z dobrego i świeżo palonego ziarna.

A po seansie zapraszamy na pokaz alternatywnych metod parzenia kawy, loterię z nagrodami dla osób, które zakupiły bilet na film (m.in. zaproszenia do rekomendowanych kawiarni na Śląsku – Projekt Kawiarnia, Cafe Byfyj, Morcinka 3a, Srebrna Łyżeczka, 3 Siostry Bajgiel i Kawa) oraz rozmowę, w której udział weźmie Błażej Walczykiewicz, jeden z największych autorytetów w sprawach kawy w Polsce!

Pokaz alternatywnych metod parzenia kawy poprowadzi ADAM LASKA – barista z wieloletnim doświadczeniem, właściciel mobilnej kawiarni oraz marki KAFAR. Trener baristów, prowadzi szkolenia, warsztaty, przybliżając uczestnikom tajniki parzenia kawy. Specjalizuje się w sektorze speciality coffee – najwyższej jakości ziaren. Jest współprowadzącym kanał na Youtube o nazwie www.Czajnikowy.pl odpowiadając za odcinki poświęcone kawie.

CO?
Bohaterką jest mała czarna. Ta, bez której wielu nie potrafi się obejść, ta o której marzy się zaraz po przebudzeniu. Wreszcie ta, na której robi się światowy biznes. Zobaczcie kulisy uprawy niezwykłego ziarna. Film śledzi proces produkcji kawy od uprawy w Hondurasie, przez zbiory w Rwandzie, aż po jej globalną konsumpcję. Wsłuchując się w historie farmerów, sprzedawców, palaczy kawy i baristów na temat wpływu jej uprawy na środowisko i ekonomię, znajdziemy się w kawiarniach w Tokio, Portland, Seattle, San Francisco i Nowym Jorku. Zaglądając do „rzemieślniczych” lokali w celu poznania różnych metod parzenia.

KTO?
Brendon Loper, młody twórca z Alabamy, który przez lata robił filmiki reklamowe i komercyjne, np. dla Starbucksa czy właścicieli aplikacji powiadamiającej o pogodzie. Pewnego dnia postanowił opowiedzieć o… kawie na serio. Jego poszukiwania są poświęcone procesowi, który przechodzi luksusowa kawa, zanim zostanie nam podana w najlepszych kawiarniach. Piękne zdjęcia i egzotyczne lokalizacje to oprawa dla bardziej skomplikowanej historii, dzięki której której możemy poznać kulisy olbrzymiego i międzynarodowy fenomenu jakim jest picie kawy.

DLACZEGO?
Films for Food to pokazy najlepszych filmów (fabularnych i dokumentalnych) o jedzeniu. Zaczęliśmy w Katowicach. W planach są towarzyszące filmom spotkania z ekspertami, naukowcami, artystami, dziennikarzami, producentami żywności i kucharzami. Projekcje i dyskusje będą w Katowicach uzupełniać w przyszłości także wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty, akcje kulinarne i działania artystyczne. Kolejne filmy o winie już w styczniu.

Film o kawie, reż. Brandon Loper, USA 2014, 67 min.
Film śledzi proces produkcji kawy od uprawy w Hondurasie, przez zbiory w Rwandzie, aż po jej globalną konsumpcję. Wsłuchując się w historie farmerów, sprzedawców, palaczy kawy i baristów na temat wpływu jej uprawy na środowisko i ekonomię, znajdziemy się w kawiarniach w Tokio, Portland, Seattle, San Francisco i Nowym Jorku. Zaglądając do „rzemieślniczych” lokali w celu poznania różnych metod parzenia, film pokazuje mało znany świat wysokogatunkowej kawy.

***

WARSZTAT CUPPINGU! – zapraszamy na wydarzenie towarzyszące pokazowi Filmu o kawie. W niedzielę 10 grudnia o godz. 16.00 w małej sali Pole do popisu w Katowicach odbędzie się warsztat cuppingu czyli profesjonalnej degustacji i oceny kawy. Warsztat poprowadzi ADAM LASKA.
Cena warsztatu: 25 zł / chętnych prosimy o zgłoszenia e-mailowe na adres autorki bloga Ostryga: czapla.oslislo@gmail.com (otrzymacie informację zwrotną ze szczegółami warsztatu). Ilość miejsc ograniczona. A po warsztacie pędzimy na 18.00 na seans do kina.