Film

dokumentalny

Reż. Vérane Frédiani

Francja, 2016

106 min

Films For Food – Boginie jedzenia

W cyklu: Films For Food

GDZIE ONE SĄ?
Pierwszy sezon pokazów Films For Foods w Katowicach zamykamy niezwykłym filmem – ukłonem w stronę wszystkich mam, babć, sąsiadek, które nas karmiły, a także tych, które postanowiły profesjonalnie zabrać się za gotowanie dla innych.

Czy w wielkiej kuchni świata jest dla nich za ciasno? Dlaczego nie trafiają na okładki magazynów kulinarnych jak oni? Czy są w czymś gorsze? Kiedy w prestiżowej prasie pojawiły się artykuły o tzw. bogach jedzenia z listą najbardziej wpływowych mężczyzn w branży znalazł się ktoś, kto chciał głośno zadać jedno pytanie: a gdzie są one? Poznajcie Vérane Frédiani – francuską producentkę, autorkę i reżyserkę, która postanowiła z kamerą podejrzeć od kuchni świat kobiet. Boginie jedzenie to ważny i zarazem błyskotliwy dokument, który prowokuje do dyskusji. Reżyserka bohaterkami uczyniła najbardziej wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki… Od finediningu i restauracji z trzema gwiazdkami Michelin do streetfoodu.
To niezwykle zmysłowy i apetyczny film, po którym z jednej strony ma się ochotę powiedzieć dziękuję swoim mamom i babciom za to wszystko, co dla nas robiły w kuchni, z drugiej chce się iść w miasto i pytać to gdzie one są? Te wszystkie często nieznane z imienia boginie, które są profesjonalistkami i perfekcjonistkami w restauracjach, które codziennie mijamy.

Po filmie zapraszamy na rozmowę z kobietami, które postanowiły zrobić karierę w kuchni – będą także niespodzianki dla widzów i apetyczne nagrody. Gośćmi spotkania będą dwie uczestniczki popularnego programu telewizyjnego MasterChef, które po programie zmieniły zupełnie swoje życie i obrały nowe ścieżki kariery.

Dominika Wójciak – zwyciężczyni trzeciej edycji polskiego Master Chef’a, której talent docenił sam Gordon Ramsay. Warzywna kucharka, namawiająca do jedzenia warzyw bez względu na dietę i porę roku. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje spontaniczne akcje zbierania dzikich roślin w podkrakowskich dolinkach, publikuje jarzynowe receptury w magazynach kulinarnych i fotografuje jedzenie. W kuchni nie może obejść się bez kminu rzymskiego i świeżo utłuczonego pieprzu, w wolnych chwilach robi domowe kiszonki albo praży orzechy do dukkah. Jest autorką pięciu książek kucharskich.

Jola Kleser – uczestniczka programu Master Chef, kobieta, która rzuciła dobrze płatną pracę w korporacji by gotować dla ludzi i by otworzyć profesjonalne studio do warsztatów kulinarnych w Katowicach. Dodatkowo regularnie gotuje dla milionów, które siedzą przed telewizorami w znanym programie Pytanie na śniadanie. Autorka książek i kobieta wielu talentów. Wulkan energii i mistrzyni bezy Pavlovej z owocami.