Film
Films For Food – Bar Schumanna
Schumanns Bargespräche
W cyklu: Films For Food
Absolutnie fantastyczny dokument o Charlesie Schumannie, mężczyźnie, który jest legendą wśród barmanów i autorem tzw. „Biblii koktajli” czyli bestsellerowych książek m.in. takich jak American Bar: The Artistry of Mixing Drinks czy Tropical Bar Book. Razem z bohaterem wyruszamy w podróż po najlepszych barach w Stanach, Japonii czy Kubie, odwiedzamy m.in.: kultowe Dead Rabbit (Nowy Jork), Hemingway Bar (Paryż), El Floridita (Hawana), High Five bar (Tokio). Ale.. ten film to nie tylko opowieść o 70-letniej ikonie nocnego, barowego życia, to także odczarowanie mitów na temat zawodu barmana. Obraz był m.in. prezentowany na festiwalach zagranicznych, w tym w Nowym Jorku oraz był w konkursie Doc Edge Festival 2018. Koniecznie trzeba go zobaczyć, by dowiedzieć się jak kończy się zdanie: Nie chodzi o to, co w szklance, tylko o….
Po projekcji na scenie odbędzie się rozmowa z najlepszymi barmanami z Katowic i znawcami barowego życia – o kulisach ich pracy, o specyfice zawodu i przede wszystkim o ludziach, którzy uwielbiają testować nowe koktajle, tak jak smakosze dania. Na scenie pojawi się Maciej Sawina, barman freelancer, który zdobywał barmańskie doświadczenie w stolicach Europy oraz Kiryll Eroszewycz barman znany z takich miejsc jak Cadezna na terenie siedziby NOSPru oraz Coctailbar Amfora, który jest częścią restauracji z kuchnią bliskowschodnią.
—