Sylwester

min

Filmowy Sylwester dla smakoszy! 2012/2013

Filmowy Sylwester  2012/2013 dla smakoszy! Zapraszamy na filmową noc Sylwestrową znad Sekwany.

Jak wiadomo najlepsi kucharze to Francuzi. Nieprzypadkowo więc to właśnie nad Sekwaną powstają pełne wdzięku i humoru komedie, których tematem są właśnie rozkosze podniebienia. Tej szczególnej nocy zaprezentujemy Państwu dwie francuskie produkcje – „Faceci od kuchni” oraz „Niebo w gębie„.

Całości dopełnią: atrakcyjny poczęstunek, francuskie piosenki, konkursy z nagrodami, liczne atrakcje na ekranie  oraz świetny nastrój, który (mamy nadzieję) udzieli się naszym widzom jeszcze zanim spożyją napój z bąbelkami :)).

Wieczór sylwestrowy poprowadzi Andrzej Dopierała – znakomity aktor Teatru Śląskiego, założyciel, aktor i reżyser Teatru Bez Sceny.

UWAGA!
Sprzedaż od 03.12.12.
Odbiór rezerwacji najpóźniej do 20.12.12.
Rezerwacji można dokonywać  wyłącznie telefoniczne, osobiście bądź mailowo.
___________________________________________

Faceci od kuchni,  reż. D.Cohen, Francja/Hiszpania, komedia, 84 min.
Alexandre Lagarde (Jean Reno), uznany w całym Paryżu mistrz kuchni, cierpi na brak kulinarnej weny. Choć prowadzona przez niego restauracja jest niczym Luwr wśród muzeów, a goście z wielotygodniowym wyprzedzeniem muszą oczekiwać na stolik, Alexandre wpada w nie lada tarapaty. Nowy właściciel restauracji planuje zastąpić dotychczasowe menu rewolucyjną, znacznie tańszą kuchnią molekularną. Na miejsce Alexandra czyha niejeden młody kucharz, a on sam stoi przed bardzo trudnym wyborem. Albo dostosuje się do nowych zasad, albo zawalczy o to, co najbardziej kocha. Na szczęście na jego drodze stanie niesforny, ale bardzo zdolny Jacky Bonnot (Michael Youn) – człowiek, który potrafi ugotować wszystko.

Niebo w gębie, reż. Ch.Vincent, Francja, biograficzny/komedia, 95 min.
Film inspirowany prawdziwą, niezwykłą historią prezydenta Francji François Mitteranda i jego szefa kuchni w spódnicy.
Hortense Laborie, mistrzyni kuchni z Dordonii, dostaje propozycję nie do odrzucenia. Obejmie stanowisko osobistego kucharza prezydenta i przejmie odpowiedzialność za menu w Pałacu Elizejskim. Pomimo zazdrości kolegów po fachu, którzy nie życzą nowej szefowej najlepiej, Hortense szybko zyskuje autorytet. Jej niezwykłe potrawy, trafiają nie tylko do podniebienia, ale i do serca prezydenta. Na szczytach władzy czeka na nią jednak wiele pułapek…

___________________________________________

Menu

Na powitanie
Kawa/herbata do wyboru

Niebo w Gębie, czyli torcik bezowo-wiśniowy

Przerwa
Półmiski mięs i wędlin

Bufet sałatkowy
Brokuły z kurczakiem w sosie jogurtowo-czosnkowym
Mix sałat różnych z oliwkami, kulkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi
Sałata lodowa z pomarańczami i kozim serem
Szynkowa
Nicejska (z tuńczykiem)

Kosze pieczywa bankietowego
Kawa/herbata do wyboru
Soki owocowe
Woda mineralna niegazowana
Lampka francuskiego wina musującego