Film

dokument

Reż. Peter Kerekes

Austria / Czechy / Słowacja, 2009

88 min

Cooking History (Ako sa varia dejiny – Kucharze historii)

Przegląd Współczesnego Kina Słowackiego

W cyklu: Przegląd Współczesnego Kina Słowackiego

Zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć – zaskakujące jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy ten film. Możemy się przekonać, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważne zadanie: napełnić ogromny brzuch armii. Bohaterami filmu Kucharze historii są wojskowi kucharze – dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii. Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć przemożny wpływ na losy świata. Bo jak mówi jedna z bohaterek filmu: Dobrze najedzeni żołnierze wysadzają innych w powietrze o wiele lepiej niż zwykle.

Nagrody:
Special Jury Award – International Feature Hot Docs Toronto 2009, Nomination for the European Film Academy Award – Best Documentary 2009, The Hugo Gold award – Chicago Film Festival 2009, FIPRESCI Jury Award – Leipzig DOKS 2009, Vienna Film Prize for Best Documentary – Viennale 2009, Memorimage Award for the Best Production 2009, Best Int’l Documentary – Sofia Film Festival 2010, Best Feature Documentary – Slow Motion Food Film Festival 2011

 Widzowie, którzy dokonali zakupu biletu na koncert Johna Scofielda mogą za jego okazaniem dokonać zakupu biletów w cenie 5 zł na seanse w ramach Przeglądu Nowego Kina Słowackiego.