Film

dokumentalny

Reż. Pierre Deschamps

Wielka Brytania, 2016

100 min

Noma: My Perfect Storm + spotkanie

W cyklu: Films For Food

SMAKOSZE DO KINA! W kinoteatrze Rialto inaugurujemy nowy cykl filmów o tematyce kulinarnej. Inicjatywa Films for Food na stałe realizowana jest m.in. w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Gdyni czy Białymstoku. Pora na Katowice! Zapraszamy na pierwszy film i dyskusję.

CO?
Jak wyglądają kulisy gotowania w najlepszej restauracji na świecie? Dlaczego do duńskiej Nomy, która mieści się w magazynach dawniej floty handlowej w starej dzielnicy Kopenhagi, pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata? Noma, wyróżniona gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Jak to się stało, że syn muzułmańskiego imigranta zrewolucjonizował świat gastronomii do tego stopnia, że królowa Danii nadała mu tytuł rycerski? Kim jest i jak gotuje René Redzepi? Zobacz dokument o najlepszej restauracji świata oraz o człowieku, który ją stworzył. Film prezentowany był m.in. na festiwalu Era Nowe Horyzonty we Wrocławiu.

KTO?
Po projekcji filmu, który trwa 100 minut odbędzie się rozmowa z dwójką utalentowanych i wielokrotnie nagradzanych szefów kuchni z regionu. Gośćmi będą KATARZYNA ROGOWSKA (szefowa kuchni w restauracji Cadenza w Katowicach mieszczącej się w siedzibie NOSPR-u) oraz PRZEMEK BŁASZCZYK (szef autorskiego bistro Mańana w Chorzowie). O smacznej i (nie)smacznej codzienności, o tym kto i co na językach oraz o kulinarnych grzechach po dwóch stronach stołu z gośćmi rozmawiać będzie Ola Czapla-Oslislo, recenzentka kulinarna.

DLACZEGO?
Films for Food to pokazy najlepszych filmów (fabularnych i dokumentalnych) o jedzeniu. Zaczynamy właśnie w Katowicach. W planach są towarzyszące filmom spotkania z ekspertami, naukowcami, artystami, dziennikarzami, producentami żywności i kucharzami. Projekcje i dyskusje będą w Katowicach uzupełniać w przyszłości także wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty, akcje kulinarne i działania artystyczne. Kolejne filmy o kawie i winie już w grudniu i styczniu.

Noma: My Perfect Storm, reż Pierre Deschamps,Wielka Brytania, 2016, 100 min
Film Pierra Deschamps to opowieść o miejscu, do którego pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Przyjeżdżają by poznać kunszt René – jednego z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Wizjonera, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską. Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca szykuje się do otwarcia nowego miejsca i podróżuje po świecie rezydując w restauracjach w Japonii i Australii. Akcja filmu kończy się pod koniec 2015 roku.
Pod koniec lutego 2017, po 14 latach działania, restauracja Noma zamknęła się w dotychczasowej formule. Nie oznacza to jednak, że zakończyła swoją działalność. Już 12 kwietnia, szef kuchni Rene Redzepi oraz większość jego dotychczasowej ekipy ruszaa z kolejnym pop-upem – tym razem w Tulum, w Meksyku. Natomiast w grudniu 2017 na obrzeżach Kopenhagi uruchomiona zostanie nowa Noma, w formie miejskiej farmy. Dokładna formuła nowego projektu wciąż pozostaje tajemnicą.