Film
Bulion i inne namiętności
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Trần Anh Hùng (Rykszarz, Zapach zielonej papai) udowadnia, że zdecydowanie tak!
Bulion i inne namiętności (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema.
Za oprawę kulinarną Bulionu i innych namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni.
Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu.
Bon appétit!
W repertuarze:
21 zł (normalny), 18 zł (ulgowy), 18 zł (z kartą Dużej Rodziny), 13 zł (z kartą Kaśka)
21 zł (normalny), 18 zł (ulgowy), 18 zł (z kartą Dużej Rodziny), 13 zł (z kartą Kaśka)
21 zł (normalny), 18 zł (ulgowy), 18 zł (z kartą Dużej Rodziny), 13 zł (z kartą Kaśka)