Spotkanie

min

Jakub Sobiecki – Dieta optymalna dla środowiska, dieta optymalna dla zdrowia

W cyklu: Klub Myśli Ekologicznej

Epidemiologia, nauka o czynnikach ryzyka chorób i ich prewencji, oraz ekologia tylko pozornie nie mają ze sobą wiele wspólnego. Co zaskakujące, pomostem łączącym te dwie dziedziny jest nauka o żywieniu człowieka. W ostatnich dekadach obserwowaliśmy dynamiczny rozwój nowej dyscypliny – epidemiologii żywienia. Ma ona na celu ustalenie związków między spożywaniem poszczególnych produktów a ryzykiem chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca czy nowotwory. Równolegle wysiłki ekologów skupiły się na zbadaniu wpływu naszych codziennych wyborów żywieniowych na równowagę ekologiczną oraz jej zakłócenia. Obydwie dziedziny nauki mają gotową receptę na negatywny wpływ zachodniego sposobu żywienia na środowisko i ryzyko chorób cywilizacyjnych. Czy dieta optymalna dla środowiska i dieta optymalna dla zdrowia to jedna i ta sama dieta – czyli jak upiec dwie pieczenie (a może coś innego) na jednym ogniu?

Jakub Sobiecki – dietetyk; ukończył kierunek Dietetyka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie oraz staż naukowy w zakresie epidemiologii żywienia w Cancer Epidemiology Unit na Uniwersytecie Oksfordzkim; obecnie w trakcie kolejnych studiów – na kierunku Epidemiologia w London School of Hygiene and Tropical Medicine; laureat III edycji konkursu Droga na Harvard, organizowanego przez Harvard Club of Poland; zajmuje się badaniami wpływu diety na czynniki ryzyka chorób krążenia u dzieci w Klinice Pediatrii Instytutu Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka.