Festiwal

min

Festiwal Wina

4 czerwca (w sobotę) zapraszamy na kolejny Festiwal Wina. Trzeci festiwal wina na Śląsku to świetna okazja do spotkania z wystawcami i znawcami wina oraz okazja do skosztowania wyśmienitych win. To przedsięwzięcie promujące kulturę wina. Celem, który stawiamy na pierwszym miejscu, jest edukacja.

Noe Festiwal ma misję przybliżenia wina szerokim rzeszom konsumentów. Wino wymaga przygotowania, umiejętności cieszenia się nim w pełni, zaczynając od barwy, poprzez bogactwo aromatów, a kończąc na niuansach smakowych. Podczas Festiwalu oprócz okazji do poznania całej palety win z różnych zakątków świata, każdy będzie mógł uczestniczyć w otwartych panelach, które przybliżą zasady degustacji, łączenia wina z jedzeniem, czy oceny jego jakości tak, by umiejętnie i świadomie czerpać radość z jego walorów.

Skąd nazwa Noe Festiwal? Trochę z przypadku i z przekory. Biblijny Noe po wielkim potopie, gdy jego Arka osiadła na stokach Kaukazu, wśród innych roślin posadził też winorośl. Był zatem pierwszym i najstarszym w historii winogrodnikiem. Noe jako symboliczny prekursor winiarstwa stał się dla nas inspiracją do promowania kultury wina oraz jego walorów.

Mamy nadzieję, że spędzony na Festiwalu Wina czas będzie miły, poznawczy a przede wszystkim smaczny!

Gościem honorowym tegorocznego festiwalu będą Węgry. Zielony kraj z pysznymi winami, które znamy w Polsce już od stuleci!

Grafik godzinowy paneli dyskusyjnych:
13:00 – Piotr Piętka
14:30 – Andrzej Woźnikowski
16:00 – Jarosław Śliwka i Patryk Krysta
17:00 – Michał Bardel

Piotr Piętka – dyrektor Polskiego Instytutu Badawczego i Muzeum w Budapeszcie, dziennikarz, politolog a po pracy dyplomowany węgierski kucharz. Miłośnik środkowej Europy, dobrej, ale prostej kuchni, od ponad dwóch lat mieszkaniec Węgier.
Temat prelekcji: Nie tylko papryka! – kuchnia węgierska w praktyce.

Andrzej Woźnikowski -degustator, miłośnik wina i dobrej kuchni. Kupiec, sprzedawca, doradca wielu hurtowni, restauracji i sklepów specjalistycznych. Jego wielką pasją jest dobieranie w sposób niekonwencjonalny potraw do podawanych win.
Jeszcze w ubiegłym wieku we Francji został przyjęty w poczet członków Towarzystwa Chevalerie du Verre Gallant.
Temat prelekcji: Tokaj i Eger – różnice i podobieństwa.

Jarosław Śliwka – szef kuchni w ekskluzywnej restauracji na śląsku, absolwent szkoły gastronomicznej w Chorzowie, którą ukończył z wyróżnieniem i z którą po dzień dzisiejszy ściśle współpracuje. Laureat wielu nagród i juror m.in. w Kulinarnych Mistrzostwach Dziennikarzy I Rzeczników Prasowych.  Szkolił się między innymi w najlepszych restauracjach w południowej Anglii, a praca na jednej z greckich wysp pozwoliła mu docenić wartość regionalnej, tradycyjnej kuchni.  Człowiek dociekliwy, stawiający pytania oraz pełen pasji kucharz, który fascynuje się kuchnią nowoczesną, pragnie się swoją wiedzą podzielić, gdyż jak mówi: wiedza nie przekazywana, umiera razem z jej posiadaczem.

Patryk Krysta – kucharz z różnorodnym bagażem doświadczeń kulinarnych, posiadający certyfikat trenera Akademii Rational. Kucharz z wykształcenia, traktujący jednak pracę jako życiową pasję. Doświadczenie zdobywał zarówno w kraju jak i poza granicami gotując z najlepszymi kucharzami. Człowiek o niespożytej energii i z głową pełną pomysłów. Pracuje nawet 300 godzin w miesiącu, jednocześnie godząc rolę ojca wspaniałej córeczki.

Jarosław Śliwka i Patryk Krysta poprowadzą wspólnie prelekcję: Winne wina – czyli o tym, co wina są winne kuchni, a co kuchnia winom – wykorzystanie wina w gotowaniu oraz jak ważną rolę wino pełni w kuchni.

Gość specjalny – spotkanie z autorem!
Michał Bardel – redaktor naczelny Czasu Wina, dziennikarz i nauczyciel akademicki. Wykłada logikę, metodologię nauk oraz wiedzę o winie w Collegium Civitas w Warszawie. Juror w międzynarodowym konkursie winiarskim Mundus Vini. Współautor kilkunastu części Vademecum Czasu Wina (Wydawnictwo Czas Wina, 2013-2015) oraz podręcznika Wiedza o winie. Podstawy (wraz z W. Gogolińskim, Kraków 2015). Jego poprzednia książka Zbrodnia i wina. Sensacyjny przewodnik po winach świata (Wydawnictwo Znak, 2014) została wyróżniona w międzynarodowym konkursie Gourmand Awards 2015 jako najlepsza polska pozycja z zakresu edukacji winiarskiej.
Temat spotkania: Wino jako przedmiot akademicki, czyli o pierwszym polskim podręczniku wiedzy o winie.

Uwaga: Podczas III Noe Festiwalu będzie możliwość nabycia książek Michała Bardela wraz z dedykacją!

Bilety:
– normalny – 5 zł
– ulgowy (zakup w kasie kina, po okazaniu ulotki) – 4 zł
– Bilet Konesera (bilet + kupon degustacyjny) – 15 zł

Uwaga! Kupony degustacyjne do Biletów Konesera (15 zł), zakupionych przez stronę internetową, należy odebrać w kasie kina, po okazaniu WYDRUKOWANEGO biletu!